1. Belangrijke mededeling: het is erg druk in onze winkel, houd rekening met vertragingen van circa 5 tot 7 werkdagen. Het afhalen van bestellingen is tijdelijk niet mogelijk. Meer informatie.

  Verzendvertraging: circa 5 tot 7 werkdagen. Afhalen is tijdelijk niet mogelijk. Meer informatie.

 2. Welkom in onze nieuwe webshop!

  Heb je suggesties of ben je een bug tegengekomen? Laat het ons weten.

  Laat ons weten wat je ervan vindt.

Kettlebells: méér dan een alternatief voor dumbbells

Kettlebells: méér dan een alternatief voor dumbbells

De moderne populariteit van kettlebells is met name te danken aan de Russische fitnessinstructeur Pavel Tsatsouline, die ook de Russische Spetsnaz-trainingstechnieken introduceerde in de Amerikaanse krijgsmacht.

Van contragewicht tot trainingsmateriaal

De kettlebell is een uniek stukje trainingsmateriaal. Naar verluidt waren de eerste kettlebells kanonskogels met een handvat eraan. Ze werden gebruikt als contragewichten voor het wegen van gewassen. Van oudsher worden ze gemaakt van gietijzer of -staal. Tegenwoordig bestaan er ook kettlebells gemaakt van carbon en kunststof. Eind 19e eeuw begon men kettlebells te gebruiken bij krachttraining.

‘Pood’

Het gewicht van een kettlebell wordt traditioneel gemeten in pood, een oude Russische gewichtseenheid. Één pood is 16 kg, afgerond in hele kilogrammen. Het gewicht van een kettlebell is altijd een deel of veelvoud daarvan. Aan een kettlebell van 32 kg bijvoorbeeld wordt gerefereerd als een kettlebell van twee pood. De zwaarste standaard kettlebells wegen 48 kg, of drie pood.

Kettlebelltraining

Kettlebelltraining verschilt aanzienlijk van een normale krachttraining met een barbell en dumbbells. Kettlebelltraining is dynamischer en explosiever van aard. Er wordt getraind op een combinatie van kracht en uithoudingsvermogen. Ook worden er meestal veel meer herhalingen gedaan dan in ‘gewone’ krachttraining.

Met de typische kettlebelloefeningen train je het hele lichaam, niet een enkele spiergroep. Kettlebelltraining kun je misschien het beste omschrijven als een vorm van cardiovasculaire conditionering met een krachtelement. Al is er ook een trainingsvorm die, net als het powerlifting, vooral draait om maximaalkracht.

Kettlebellheffen wordt, net als gewichtheffen, ook in wedstrijdverband beoefend. De stijl die hier wordt beoefend, heet girevoy en draait meer om power (snelkracht) dan maximaalkracht. De drie wedstrijdonderdelen zijn de snatch, jerk en long jerk. De sport wordt competitief vooral in Rusland beoefend, maar er is ook een Amerikaanse bond.

De kettlebell is een bijzonder efficiënt stukje trainingsmateriaal. Voor een training voor het hele lichaam heb je in principe maar één kettlebell nodig. Al zijn er ook oefeningen waarvoor je twee kettlebells nodig hebt.

Kettlebelloefeningen

Met een kettlebell kun je veel verschillende oefeningen doen. De oefeningen variëren van oefeningen die je ook in andere trainingsdisciplines tegenkomt, zoals het gewichtheffen en powerliften, tot typische kettlebelloefeningen als de bekende kettlebell swing. Tot de bekendste oefeningen behoren verder: single-arm swings, figure-8’s, goblet squats, high pulls, windmills en Turkish get-ups.

Kettlebell kopen

Overweeg je een kettlebell te kopen? Voor beginners is de Style kettlebell met zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding een prima keuze. Deze kettlebell is gemaakt van cement met een kunststof omhulsel.

Ben je op zoek naar een duurzamere kettlebell? De Classic kettlebell, gemaakt van ruw gietijzer, is een goede keuze voor zowel beginners als gevorderden.

Hecht je waarde aan een hoogwaardige afwerking? Onze Premium kettlebells zijn gemaakt van fijn gietijzer en voorzien van een matte poedercoating.

Competition kettlebells tot slot zijn niet gemaakt van gietijzer, maar van staal en daardoor praktisch onverwoestbaar. Deze wedstrijdkettlebells hebben bovendien een zeer lage gewichtstolerantie. Dat wil zeggen dat het werkelijke gewicht slechts minimaal afwijkt van het opgegeven gewicht. Bovendien zijn ze voorzien van kleurcodes voor een gemakkelijke herkenbaarheid.

Train jij wel eens met kettlebells? Wat zijn je ervaringen? Heb je een favoriete oefening? Laat het onze volgers weten in een reactie!

Gerelateerde producten

  1. Classic Kettlebells
   Classic Kettlebells

   v.a. € 13,90 incl. btw

  2. Competition Kettlebells
   Competition Kettlebells

   v.a. € 28,00 incl. btw

  3. Style Kettlebells
   Style Kettlebells

   v.a. € 6,90 incl. btw

  4. Kettlebell Wristguard
   Kettlebell Wristguard
   € 6,90 incl. btw
  5. Premium Kettlebells
   Premium Kettlebells

   v.a. € 29,90 incl. btw

  6. Carbon Kettlebells
   Carbon Kettlebells

   v.a. € 18,90 incl. btw