1. Let op: het is erg druk, houd rekening met vertragingen van circa 2 tot 3 werkdagen. Meer informatie

    Vertragingen: circa 2-3 dagen. Lees meer

  2. De nieuwe ATX App is live! Download en probeer nu

  3. Gratis verzending in Nederland vanaf € 2.500,-

  4. Onze retourtermijn is verlengd tot 30 dagen

  5. Kopersbescherming en 3 jaar garantie op onze gecertificeerde equipment

Je toestel bevestigen aan een wand, vloer of het plafond

Je toestel bevestigen aan een wand, vloer of het plafond
Ontdek welke pluggen je nodig hebt om je fitnesstoestel aan de wand, de vloer of het plafond te bevestigen.

Kies de juiste plug voor jouw ondergrond

We krijgen wel eens de vraag van klanten waarom er geen bevestigingsmaterialen worden geleverd bij onze fitnesstoestellen die men zelf aan de wand, de vloer of het plafond moet bevestigen. Dat is omdat we niet in de home gym van onze klanten kunnen kijken en niet weten aan welk type wand, plafond of vloer zij het toestel willen bevestigen.

Baksteen, beton en cellenbeton vragen namelijk stuk voor stuk om andere bevestigingsmaterialen. Ga je een pull-up bar, dip bar of wall pulley aan je wand of plafond bevestigen? Of dien je een rig of rack in de vloer te verankeren? Dan moet je even een tripje maken naar je plaatselijke bouwmarkt voor de juiste pluggen.

In welke ondergrond ga je boren?

Ondergronden variëren enorm. De ene ondergrond is poreus, de andere massief. En je hebt keiharde en superzachte ondergronden. Voor deze verschillende soorten ondergronden heb je verschillende soorten pluggen nodig. Maar dan moet je natuurlijk wel eerst weten in wat voor soort ondergrond je gaat boren.

Wat betreft beton, heb je enerzijds gegoten beton en anderzijds cellenbeton. Cellenbeton, ook wel gasbeton genoemd, komt meestal voor in blokvorm (Ytong is een bekend merk). Deze blokken zijn lichter en daardoor poreuzer dan gestort, massief beton.

Ook in metselstenen heb je verschillen. Zo heb je massieve bakstenen zonder holle ruimten, maar ook geperforeerde bakstenen.

Welk soort plug voor welke ondergrond?

Ervan uitgaande dat je weet met welk soort ondergrond je te maken hebt, kun je op zoek gaan naar de juiste plug.

Ten eerste heb je de standaardplug. Standaardpluggen zijn geschikt om je optrekstang of dip bar te bevestigen op massieve bouwmaterialen, zoals gegoten beton of massieve metselstenen.

De universele plug is per definitie universeel toepasbaar. Universele pluggen kun je dan ook gebruiken voor  gegoten beton, maar ook cellenbeton. Al kun je voor cellen- of gasbeton beter speciale gasbetonpluggen, cellenbetonankers of frameankers gebruiken, gezien de relatief zware belasting van een pull-up bar, dipbar of wallpulley.

Een universele plug is in principe ook geschikt voor zowel massieve metselstenen als geperforeerde bakstenen. Voor geperforeerde bakstenen en oud metselwerk is de spreidplug, een plug met meerdere spreidzones, echter beter geschikt.

Hoewel de standaardplug en universele plug in principe geschikt zijn voor beton, kun je, zeker voor zwaardere toepassingen, voor een betonnen ondergrond het beste keilbouten of chemische ankers (composietanker) gebruiken. Een composietanker bestaat uit een patroon gevuld met een chemische substantie en is voorzien van een tapeind, dat je in een zogenaamde chemische plug boort.

Kom je er zelf niet uit? Dan kunnen ze je in jouw plaatselijke bouwmarkt ongetwijfeld goed adviseren, uitgaande van jouw specifieke situatie.

Gerelateerde berichten

Gerelateerde producten