1. Belangrijke mededeling: het is erg druk in onze winkel, houd rekening met vertragingen van circa 3 tot 5 werkdagen. Het afhalen van bestellingen is tijdelijk niet mogelijk. Meer informatie.

  Verzendvertraging: circa 3 tot 5 werkdagen. Afhalen is tijdelijk niet mogelijk. Meer informatie.

 2. Gratis verzending vanaf € 2.500,-. Meer informatie.

 3. Onze retourtermijn is nu verruimd naar 30 dagen. Meer informatie.

De verschillende soorten optrekstangen

De verschillende soorten optrekstangen Pull-ups zijn de ultieme test voor relatieve kracht en upper-body strength. Lees hier alles over onze optrekstangen.

Pull-up versus chin-up

Er bestaan nogal wat misverstanden over de termen pull-up en chin-up. Bij een pull-up trek je je op met een bovenhandse greep, ofwel met je handpalmen van je af. Een chin-up is in feite een pull-up met een onderhandse greep, dus met je handpalmen naar je toe.

Chin-ups spreken de biceps meer aan dan pull-ups, vanwege de onderhandse en smallere greep. Zowel pull-ups als chin-ups kun je uitvoeren met een rechte optrekstang. Een monkey bar stelt je in staat je op te trekken met een neutrale of semi-neutrale greep, waarbij je handpalmen min of meer naar elkaar toe wijzen.

Een bijzondere vorm van pull-ups tot slot zijn de zogenaamde kipping pull-ups, uit het CrossFit. Kipping pull-ups zijn in feite de tegenhanger van strikte pull-ups. Bij de kipping pull-up gebruik je niet slechts je rug, schouders en armen, maar creëer je momentum om jezelf op te trekken.

Standaard optrekstangen

De ATX Pull-up Bar PUX-610 is een eenvoudige en voordelige optrekstang voor thuisgebruik. De stang beschikt tevens over een smalle en brede parallelgreep, voor het doen van pull-ups met een neutrale grip. De brede parallelgrepen zijn bovendien een stuk dikker en hebben een diameter van 42,5 mm ten opzichte van de normale grepen met 27 mm diameter. Deze zogenaamde fat bars zijn moeilijker vast te houden waardoor deze perfect zijn voor het trainen van je gripkracht en je onderarmen.

Multi-grip of monkey bar optrekstangen

De ATX Pull-up Bar PUX-730 is de klassieke monkey bar in ons assortiment. Niet voor niets behoort deze optrekstang al jaren tot onze best verkochte optrekstangen. Deze monkey bar stelt je in staat diverse neutrale en semi-neutrale grepen en greepbreedten te hanteren, om je rug vanuit alle hoeken aan te pakken. De constructie is nagenoeg onverwoestbaar en de hoge belastbaarheid is perfect voor het doen van zware weighted pull-ups (optrekken met extra gewicht).

De ATX Pull-up Bar PUX-740 is een nieuwe uitvoering van de klassieke PUX-730 hierboven. Daar waar de PUX-730 een rechttoe rechtaan ontwerp heeft zonder veel poespas, is de PUX-740 voorzien van een fat bar en een speciale uitsparing voor het hoofd, waardoor alle gripvarianten ongehinderd vanaf de voorkant van de optrekstang kunnen worden uitgevoerd.

De ATX Pull-up Bar PUX-720 is net als de andere optrekstangen hierboven een multi-grip of monkey bar optrekstang met diverse grepen. Deze optrekstang is ook voorzien van een fat bar voor grip training. Een groot voordeel ten opzichte van de andere optrekstangen hierboven is dat deze stang zowel aan de wand als aan het plafond bevestigd kan worden.

Verstelbare optrekstangen

De verstelbare ATX Pull-up Bar PUX-750 is zwaar belastbaar en multifunctioneel. De grepen zijn in zes standen verstelbaar, voor een totaal van 48 verschillende greepbreedtes en gripvariaties. Deze verstelbare optrekstang maakt een ongekende variatie mogelijk in je training. Deze optrekstang is de eerste keus voor commerciële toepassingen en de kritische thuisgebruiker.

Andere oplossingen en accessoires

Het ATX Pull-up System is een modulair en uitbreidbaar systeem dat bijzonder geschikt is voor gebruik in sportscholen. De verschillende modules kunnen aan elkaar gekoppeld worden waardoor een pull-up systeem naar wens gecreëerd kan worden. Door zijn stabiliteit is dit systeem bijzonder geschikt voor dynamische Crosstraining-oefeningen zoals kipping pull-ups en muscle-ups.

Het ATX Pull-up Attachment is een uitbreiding voor de ATX Rigs en Racks uit de 800 serie. Door deze optrekstang aan een rack te bevestigen ontstaan er in één klap enorm veel trainingsmogelijkheden. Deze optrekstang heeft namelijk een rechte, neutrale, schuine, symmetrische en assymetrische grip en is daarnaast ook voorzien van fat bars in twee verschillende diktes en speciale kogelgrepen voor grip training.

De 3-Grip Multi Handles veranderen iedere conventionele optrekstang in een multi-grip pull-up bar. Deze handgrepen, in drie verschillende diktes, kunnen op elke gewenste breedte aan een optrekstang worden bevestigd. Doordat de handvatten 360 graden kunnen roteren, zijn alle mogelijke grepen mogelijk: bovenhands, onderhands, neutraal en alles daartussen. De handgrepen passen óók op de meeste halterstangen, waardoor je bijvoorbeeld kunt halterroeien met alle mogelijke grepen.

Met de ATX Multi Tower MTX-660 kun je thuis naast optrekken een scala aan andere lichaamsgewichtoefeningen doen – van dips tot hangend beenheffen. Dit toestel maakt meer dan 20 oefeningsvarianten mogelijk, allemaal met je eigen lichaamsgewicht.

Tot slot

Voor de meeste beginners en mensen met een hoog lichaamsgewicht is het doen van pull-ups geen vanzelfsprekendheid. Heb jij ook moeite met pull-ups? Dan biedt de Assisted Pull-up Set uitkomst. Deze set bestaat uit drie verschillende weerstandsbanden welke je kunt gebruiken als ondersteuning tijdens het optrekken. Lees ook deze blogpost waarin wij je op weg helpen naar je eerste pull-up.

Behalve voor het optrekken zijn optrekstangen ook uitstekend geschikt voor het bevestigen van een suspension trainer of gymnastiekringen, voor een complete body-weight workout!

Heb jij thuis een optrekstang? Of doe je je pull-ups in de sportschool? En wat is jouw favoriete pull-upvariant en waarom?

Gerelateerde berichten
 1. Op weg naar je eerste pull-up Op weg naar je eerste pull-up Hoe begin je aan je eerste pull-up? Wij helpen je op weg!

Gerelateerde producten

  1. ATX Pull-up Bar PUX-750
   ATX Pull-up Bar PUX-750
   € 179,00 incl. btw
  2. ATX Pull-up Bar PUX-730
   ATX Pull-up Bar PUX-730
   € 129,00 incl. btw
  3. ATX Pull-up System
   ATX Pull-up System

   v.a. € 129,00 incl. btw

  4. ATX Pull-up Bar PUX-740
   ATX Pull-up Bar PUX-740
   € 179,00 incl. btw
  5. ATX Pull-up Bar PUX-720
   ATX Pull-up Bar PUX-720
   € 139,00 incl. btw
  6. ATX Functional Pull-up Bar
   ATX Functional Pull-up Bar
   € 199,00 incl. btw
  7. ATX Pull-up Attachment
   ATX Pull-up Attachment
   € 169,00 incl. btw
  8. ATX Multi Tower
   ATX Multi Tower
   € 619,00
  9. ATX Pull-up Bar PUX-610
   ATX Pull-up Bar PUX-610
   € 99,00 incl. btw