1. Het afhalen van bestellingen is tijdelijk niet mogelijk. Meer informatie.

  Afhalen is tijdelijk niet mogelijk. Meer informatie.

 2. Gratis verzending vanaf € 2.500,-. Meer informatie.

 3. Onze retourtermijn is nu verruimd naar 30 dagen. Meer informatie.

Powerliftriem kopen: waar let je op?

Powerliftriem kopen: waar let je op? Je bent op zoek naar wat extra ondersteuning tijdens je training en wilt een powerliftriem kopen. Maar waar moet je op letten?

Wat is een powerliftriem precies?

Een powerliftriem is een brede, dikke riem – meestal 10 cm breed en 10 mm dik – die gedragen wordt bij powerliften en krachttraining. De maximale toegestane dikte in powerliftwedstrijden is 13 mm. Deze riemen zijn wat stugger dan een riem van 10 mm, een dikte die voor de meeste trainingsdoeleinden volstaat. Onze ATX Powerlift Riem is zo’n ‘wedstrijdriem’ die maximale ondersteuning biedt.

Een powerliftriem kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Je hebt powerliftriemen van nylon, maar de betere riemen zijn gemaakt van kunstleer of echt leer. Wat betreft dat laatste onderscheiden we nog splitleer (suède) of nerfleder. Nerfleder is gemaakt van de bovenste huidlaag van het rund en heeft een nerfstructuur. Door de dichte vezelstructuur is dit de meest duurzame (en duurste) leersoort. De hierboven genoemde ATX Powerlift Riem is gemaakt van nerfleder.

Powerliftriemen kennen verschillende type sluitingen. Het meest gangbaar is de gesp met één pin, zoals de Fortex Powerlift Riem. Probeer een gesp met twee pinnen te vermijden, want die zijn laster vast en los te maken. Het voordeel van één pin is dat deze sneller en makkelijker is vast en los te maken.

Een powerliftriem met zogenaamde snelsluiting, zoals de Fortex Powerlift Riem - Quick-Release, is dankzij een hendel eenvoudig vast en los te maken. Vast- en losmaken gaat nóg sneller met een riem met clipsluiting, zoals de Fortex Powerlift Riem - Clipsluiting. Nadeel van een clipsluiting is dat je deze op een vaste positie moet installeren en dat de riem daardoor op slechts één lengte is in te stellen. Wil je deze riem op een andere lengte instellen dan moet je de positie van de clipsluiting verstellen. Dat doe je door de twee schroefjes aan de achterkant van de clipsluiting los te draaien, de clipsluiting vervolgens te verplaatsen naar de nieuwe positie, en tot slot de twee schroefjes weer vast te draaien.

De lengte van een powerliftriem wordt – uiteraard – bepaald door de maat. De juiste maat is een riem waarbij je nog een aantal gaten speling hebt tot het buitenste gat. In principe koop je je riem aan de ruime kant. Als je tailleomtrek bijvoorbeeld 94 cm is, kies dan maat XL (85-106 cm) en niet maat L (75-96 cm) (de maatvoering uit dit voorbeeld is puur ter illustratie, elke riem heeft zijn eigen maattabel die je kunt raadplegen op de productpagina).

Een powerliftriem dien je niet te verwarren met een gewichthefriem, zoals de ATX Gewichthefriem of de Iron Force Gewichthefriem. Anders dan een powerliftriem, die over de gehele lengte even breed is, heeft een gewichthefriem een smallere voorkant en een brede achterkant, voor meer bewegingsvrijheid bij het olympisch gewichtheffen. Gewichthefriemen zijn vaak ook dunner en minder stug dan powerliftingriemen. Behalve bij het gewichtheffen kan een gewichthefriem ook van pas komen bij crosstraining.

Waarom en hoe gebruik je een powerliftriem?

Een powerliftriem is bedoeld als extra ondersteuning voor de onderrug bij zware oefeningen als de squat en deadlift. De onderrug is de zwakke schakel in deze oefeningen en mét riem kun je meer gewicht gebruiken of meer herhalingen doen. De riem biedt enerzijds externe steun – vergelijk het met een uitwendig skelet – en anderzijds helpt hij je bij het creëren van intra-abdominale druk. Dat is een lastige term voor de druk in (intra) je buikholte (abdomen). Door die intra-abdominale druk wordt je wervelkolom ondersteund. Intra-abdominale druk creëer je simpel gezegd door diep in te ademen (buikademhaling), je buikspieren aan te spannen en je buik uit te drukken tegen de riem. Mocht je moeite hebben met de buikademhaling en het creëren van intra-abdominale druk, dan kun je een hulpmiddel zoals de Breath Belt overwegen.

Wanneer gebruik je een powerliftriem?

Meestal gebruik je een riem enkel bij staande oefeningen, zoals de squat, deadlift, voorovergebogen halterroeien en bij staand schouderdrukken. Er valt ook wat voor te zeggen om een riem te gebruiken bij het bankdrukken. Je gebruikt een riem in principe pas bij bij een hogere trainingsintensiteit, dat wil zeggen bij gewichten boven de 85 procent van je one-repetition maximum (1RM): het gewicht waarmee je niet meer dan één herhaling kunt doen. Is je 1RM bij het deadliften 200 kg? Begin dan rond de 170 kg aan een riem te denken. Maar natuurlijk kun je de riem ook al bij lagere gewichten beginnen te dragen als dat voor jou lekkerder traint en je daarmee betere resultaten haalt.

Is je riem oncomfortabel of zelfs pijnlijk?

Een powerliftriem is niet altijd even comfortabel om te dragen, je kunt er zelfs blauwe plekken en pijnlijke ribben of heupen aan overhouden. Mocht dit het geval zijn, controleer dan eerst of je de riem wel op de goede hoogte draagt. Het kan namelijk zelfs al een verschil maken als je de riem een halve centimeter hoger of lager draagt. Het is ook mogelijk dat de riem nog soepeler moet worden zodat deze zich beter naar je lichaam vormt. Met name bij een stugge riem van echt nerfleder zoals de ATX Powerlift Riem is het van belang om deze goed in te dragen. Na verloop van tijd worden dit soort riemen nog wat soepeler en vormen ze zich beter naar je lichaam. Overigens kunnen pijnlijke ribben of heupen ook een teken zijn dat je de riem te strak draagt. Je hoeft de riem niet mega strak aan te trekken, zorg ervoor dat je nog één of twee vingers ertussen krijgt als je de riem om hebt. Je buik moet immers kunnen uitzetten tegen de riem om voor core spanning te zorgen. Draag de riem ook alleen bij je zwaarste setjes, niet continu.

Gerelateerde berichten
 1. Bumper plates: toepassing en nut Bumper plates: toepassing en nut Een bumper plate is een speciaal soort halterschijf die tegen een stootje kan. Maar waarvoor en door wie worden deze halterschijven gebruikt?
 2. Hulpmiddelen voor een betere grip Hulpmiddelen voor een betere grip Grip is vaak de beperkende factor bij oefeningen zoals zware deadlifts. Lees hoe je je gripkracht sterker kan maken.
 3. Wanneer draag je gewichthefschoenen? Wanneer draag je gewichthefschoenen? Gewichthefschoenen zijn niet alleen voor gewichtheffers. Lees hier hoe gewichthefschoenen kunnen bijdragen aan jouw training.
 4. Kies de juiste olympische halterstang Kies de juiste olympische halterstang Bij krachtsport is een halterstang natuurlijk onmisbaar. De belangrijkste oefeningen worden allemaal uitgevoerd met een halterstang. Welke is het beste voor jou?

Gerelateerde producten

  1. Iron Force Gewichthefriem Leder
   Iron Force Gewichthefriem
   Zo laag als € 19,90
  2. Iron Force Nylon Gewichthefriem
   Iron Force Nylon Gewichthefriem
   Zo laag als € 13,90
  3. ATX Powerlift Riem
   ATX Powerlift Riem
   Zo laag als € 69,90 incl. btw
  4. Fortex Powerlift Riem
   Fortex Powerlift Riem
   Zo laag als € 34,90 incl. btw
  5. Fortex Powerlift Riem - Quick-Release
   Fortex Powerlift Riem - Quick-Release
   Zo laag als € 39,90 incl. btw
  6. Fortex Powerlift Riem - Clipsluiting
   Fortex Powerlift Riem - Clipsluiting
   Zo laag als € 44,90 incl. btw
  7. Fortex Nylon Powerlift Riem
   Fortex Nylon Powerlift Riem
   Zo laag als € 14,90 incl. btw
  8. ATX Gewichthefriem
   ATX Gewichthefriem
   Zo laag als € 49,90 incl. btw
  9. The Breath Belt
   The Breath Belt
   € 129,00