JavaScript lijkt uitgeschakeld te zijn in jouw browser. Zet Javascript aan in je browser voor de beste ervaring op onze site.
Wanneer draag je gewichthefschoenen?
Gewichthefschoenen zijn niet alleen voor gewichtheffers. Lees hier hoe gewichthefschoenen kunnen bijdragen aan jouw training.
Eigenschappen gewichthefschoen
Een gewichthefschoen, vaak ook squatschoen of Olympic shoe genoemd, beschikt over vijf bijzondere eigenschappen:
- verhoogde hak (standaard circa 15-20 mm)
- vlakke antislipzool van niet-verend materiaal
- solide bovenwerk
- verstevigde hiel
- klittenbandsluiting
Wie voor het eerst gewichthefschoenen aantrekt, ervaart dat hij zo vast staat als een huis. En dat is vooral belangrijk bij staande oefeningen als de squat.
De verhoogde hak vergroot in feite je enkelmobiliteit bij het kniebuigen. Ook verschuift je zwaartepunt iets naar voren. Dat stelt je in staat dieper – ass to grass (ATG) – te squatten, terwijl het eenvoudiger is je torso rechtop te houden. Iets wat een belangrijk aandachtspunt is bij de olympische, of high-bar squatstijl gehanteerd door olympische gewichtheffers.
De massieve zool is nagenoeg vlak voor maximaal contact met de grond en zorgt voor een maximale krachtoverdracht. Het rigide bovenwerk en de verstevigde hiel houden je voet op zijn plaats en geven je maximale stabiliteit. Iets wat verder versterkt wordt door de klittenbandsluiting, die tevens je gestrikte veters op hun plek houdt, zodat je er niet over struikelt bij het uitlopen van een zware squat.
Gewichthefschoen vs. powerliftschoen
Over het verschil tussen gewichthefschoenen en powerliftschoenen kunnen we kort zijn: een powerliftschoen heeft net als een gewichthefschoen een verhoogde hak, maar deze is typisch een halve tot één centimeter lager.
Toepassing gewichthefschoen
Gewichthefschoenen worden niet alleen gedragen door gewichtheffers en tijdens het squatten. Ze zijn ook ideaal om je een stabiele positie te verschaffen bij het bankdrukken, maar ook het schouderdrukken en eigenlijk alle staande oefeningen.
Er zijn ook mensen die de voorkeur geven aan gewichthefschoenen bij het deadliften, terwijl normaal wordt aangeraden te deadliften in schoenen met een dunne vlakke zool, zoals turnschoenen of worstelschoenen. Het voordeel van deadliften in gewichthefschoenen is meer quadactivatie en leg-drive, ook kunnen gewichthefschoenen helpen als je tijdens het deadliften last hebt van immobiele enkels. Als je meer wilt weten over dit laatste onderwerp, raden we je aan deze YouTube-video van Adonis Athletics te bekijken.
In het algemeen kunnen we stellen dat personen met relatief sterke quadriceps (t.o.v. hun heupen) en personen met enkelklachten zullen profiteren van squatten en deadliften in gewichthefschoenen. Gewichthefschoenen zijn in principe niet geschikt voor heupdominante low-bar squats en sumodeadlifts.
Onze favoriete schoen: de Nike Romaleos en Nike Savaleos
Onze favoriete gewichthefschoen zijn de Nike Romaleos en de Nike Savaleos. Niet voor niets zijn dit de enige gewichthefschoenen in ons assortiment, die bovendien uitsluitend bij ons verkrijgbaar is. De Romaleos is inmiddels toen aan zijn vierde editie, die lichter én flexibeler is dan zijn voorganger. Bovendien kun je de inlegzolen verwisselen en kiezen tussen een stevige of zachte zool, afhankelijk van je wensen op het gebied van comfort en ondersteuning. De Savaleos zijn de nieuwste gewichthefschoenen van Nike en deze De Nike Romaleos en Nike Savaleos zijn geschikt voor gewichtheffen, Crosstraining en powerlifting.
Alternatief voor gewichthefschoenen: het ATX Squat Block
Geen volwaardig, maar wel een goed en voordelig alternatief voor gewichthefschoenen is het ATX Squat Block. Een squatblock biedt je niet álle voordelen van een gewichthefschoen, maar wel de verhoogde hielpositie. Voordeel van het ATX Squat Block is de variabele hoogte. Je kunt zelf de voor jou meest comfortabele positie kiezen door lager of hoger op het block te gaan staan. Naast back en front squats komt het squat block ook van pas bij hack squats en calf raises.