1. Let op: het is erg druk, houd rekening met vertragingen van circa 2 tot 3 werkdagen. Meer informatie

    Vertragingen: circa 2-3 dagen. Lees meer

  2. De nieuwe ATX App is live! Download en probeer nu

  3. Gratis verzending in Nederland vanaf € 2.500,-

  4. Onze retourtermijn is verlengd tot 30 dagen

  5. Kopersbescherming en 3 jaar garantie op onze gecertificeerde equipment

Kabelaccessoires: het Triceps Touw

Kabelaccessoires: het Triceps Touw

De tricepstouw rope cable pushdown is een van de populairste kabelaccessoires oefeningen. Maar wist je dat het tricepstouw ook geschikt is voor het trainen van andere spieren?

Tricepstouw

Een modern tricepstouw is meestal gemaakt van nylon, maar er zijn ook klassieke tricepstouwen gemaakt van natuurlijk touw. De meeste touwen zijn 25-30 mm dik. De standaardlengte bedraagt 70-75 cm, maar je hebt ook extra lange touwen van wel anderhalve meter. Aan het einde van het tricepstouw bevinden zich rubberen uiteinden of knopen, zodat het touw niet uit je handen glipt en je veilig kunt trainen.

Tricepsoefeningen met tricepstouw

Een tricepstouw is geschikt voor alle tweearmige tricepsoefeningen. De wellicht bekendste oefening is de rope cable pushdown, soms ook pressdown genoemd. Het voordeel van het gebruik van een tricepstouw ten opzichte van een rechte tricepsstang, is dat je een neutrale greep kunt hanteren. Daardoor leg je de nadruk op de lange kop van je triceps. Voor de duidelijkheid: bij een neutrale greep wijzen je handpalmen naar elkaar toe. Een rechte stang staat alleen een bovenhandse (‘geproneerde’ in jargon) of onderhandse (gesupineerde) greep toe.

Naast pushdowns kun je ook triceps extensions (tricepsstrekken) doen met een touw. Doe de oefening boven het hoofd met volledig gestrekte schouders, en je legt andermaal de nadruk op de vaak ‘vergeten’ lange kop van je triceps.

Onconventionele toepassingen tricepstouw

Met een tricepstouw kun je ook andere (bovenarm)oefeningen doen. Bijvoorbeeld cable hammer curls, een prima alternatief voor dumbbell hammer curls. Hammer curls leggen vanwege de neutrale greep die je gebruikt de nadruk op je brachialisspier. Dat is een spier die ónder je biceps schuilgaat. Als je deze spier gericht traint, stuw je je biceps als het ware omhoog voor meer spiermassa in je bovenarm.

Een tricepstouw kun je naast armoefeningen ook gebruiken voor diverse rugoefeningen, waarbij je profiteert van een grotere bewegingsvrijheid. Voer je pulldowns of rows eens uit met een touw in plaats van met een lat bar of roeigreep voor een nieuwe trainingsprikkel. Twee oefeningen die zich bijzonder goed lenen voor het gebruik van een touw, zijn straight-arm pulldowns (pulldowns met gestrekte armen) en motorcycle rows, een onconventionele, maar erg effectieve oefening voor je latissimus dorsi (brede rugspier). Veel mensen zeggen hun ‘lats’ nog nooit écht gevoeld te hebben. Daar breng je met deze oefening gegarandeerd verandering in!

Tot slot

Vergeet tot besluit niet dat zowel triceps pushdowns als extensions ‘slechts’ isolatieoefeningen zijn voor je triceps. Denk eraan zware compoundoefeningen als de narrow-grip bench press (smaldrukken) en triceps dips (tricepsdippen) in je trainingsroutine op te nemen voor serieuze massa op de achterkant van je bovenarmen!

Wat is jouw favoriete greep voor tricepsoefeningen? En heb jij nog een onconventionele toepassing voor het tricepstouw? Deel je kennis met onze volgers!

Gerelateerde berichten

Gerelateerde producten