1. Let op: door grote drukte bij de transporteur zijn er vertragingen van enkele werkdagen. Meer informatie.

  Let op: vertragingen bij de transporteur. Meer informatie.

 2. De nieuwe ATX App is live! Download en probeer nu

 3. Gratis verzending in Nederland vanaf €2.500,-

 4. Onze retourtermijn is verlengd tot 30 dagen

 5. Tot 10 jaar garantie op onze gecertificeerde equipment

Welke trainingsbank is het beste voor jou?

Welke trainingsbank is het beste voor jou? Je homegym is niet compleet zonder een trainingsbank. Lees hier welke het meest geschikt is voor jou.

Vlakke bank versus verstelbare bank

Een losse trainingsbank, niet te verwarren met een halterbank, is onmisbaar als je thuis wilt trainen en alle (basis)oefeningen wilt doen – al dan niet in combinatie met een squat rack of power rack. In principe zijn er twee soorten trainingsbanken: vlakke banken en banken met een verstelbare rugleuning. Banken met een verstelbare rugleuning zijn vaak tevens multifunctioneel en beschikken over diverse uitbreidingsmogelijkheden.

Wij zetten de beste vlakke en verstelbare banken in diverse prijscategorieën voor je op een rijtje. We letten daarbij vooral op de belastbaarheid, stabiliteit, veiligheid en functionaliteit die een bank biedt.

Belastbaarheid

Met de belastbaarheid van een trainingsbank bedoelen we het maximale gewicht (lichaamsgewicht plus trainingsgewicht) dat je kunt gebruiken bij een veilige oefening op de bank. Voor de meeste recreatieve sporters is belastbaarheid geen issue, maar voor de zwaardere, sterkere bankdrukkers zeker wel.

Stabiliteit en veiligheid

De stabiliteit van een bank wordt behalve door de belastbaarheid vooral bepaald door het eigen gewicht, de gebruikte materialen en de constructie van het frame. Stabiliteit draagt bij aan de effectiviteit en de veiligheid waarmee oefeningen kunnen worden uitgevoerd. Ook de bekleding van de bank is belangrijk voor de veiligheid; het is belangrijk dat die voldoende grip biedt, zodat je niet wegglijdt.

Functionaliteit

Functionaliteit is vooral van toepassing op verstelbare en multifunctionele banken. Functionaliteit gaat onder andere over hoeveel standen de bank heeft, of je de rugleuning naast vlak ook schuin (incline) en negatief (decline) kunt instellen en tot slot de uitbreidingsmogelijkheden.

Bij een bank met meer standen kun je de rugleuning preciezer instellen, wat ten goede komt aan de effectiviteit van bepaalde oefeningen. Sommigen zijn tevens op zoek naar een bank waarmee ze, met de optioneel verkrijgbare accessoires, ook de benen kunnen trainen. Dat geldt vooral voor mensen die thuis trainen en zoveel mogelijk ruimte willen besparen.

Vlakke trainingsbanken

Ben je op zoek naar een goedkope vlakke trainingsbank? Dan biedt de ATX Flat Bench FBX-510 je enorm veel waar voor je geld. Ideaal als je met een beperkt budget zit voor het inrichten van je homegym. Laat je niet foppen door de lage prijs, met een gewicht van 17 kg en een capaciteit van 600 kg is deze bank stabiel en zwaar belastbaar.

Aan de onderkant van de mid-price range vinden we een prima vlakke trainingsbank, namelijk de ATX Flat Bench FBX-610. Met een gewicht van 21 kg is deze trainingsbank wat robuuster en wat zwaarder belastbaar dan de hierboven genoemde FBX-510. Pluspunt van de ATX Flat Bench FBX-610 is dat deze ontworpen is naar de standaarden van de International Powerlifting Federation (IPF). Dat betekent dat wedstrijdpowerlifters kunnen trainen op een bank met dezelfde dimensies als een officiële wedstrijdbank. Bovendien heeft deze bank een enkele voet aan de voorkant die niet in de weg zit, waardoor je meer ruimte hebt om je voeten neer te zetten tijdens het benchen. Deze bank is misschien wel de bank met de beste prijs-kwaliteitverhouding in ons hele assortiment.

Iets duurder dan de twee banken hierboven is de in hoogte verstelbare ATX Flat Bench FBX-630. Doordat je deze bank in hoogte kunt verstellen kun je de ideale positie voor jouw lichaamsbouw instellen en lig je altijd stabiel op de bank. Tevens kun je deze vlakke bank licht kantelen en zo onder een (lichte) hoek bankdrukken. Toch classificeren we deze bank als een vlakke trainingsbank.

De ATX Flat Bench FBX-800 is een andere vlakke bank die aan de specificaties van de IPF voldoet. Met een gewicht van 40 kg en een belastbaarheid van maar liefst 800 kg is deze bank het summum van stabiliteit en veiligheid. De extra brede rugleuning ondersteunt zelfs de breedste schouders. Deze bank is vooral gericht op sportscholen en is bovendien voorzien van een handgreep en wieltjes zodat je de bank ondanks zijn hoge gewicht toch gemakkelijk kunt verplaatsen.

Verstelbare en multifunctionele trainingsbanken

Ben je op zoek naar een (spot) goedkope verstelbare trainingsbank om thuis te trainen? Kijk dan niet verder dan de ATX Multi Bench FID-102. Met een belastbaarheid tot 250 kg is deze verstelbare bank geschikt voor het gros van de recreatieve krachtsporters. De rugleuning kan in zes verschillende standen versteld worden, wat een keur aan hellingshoeken mogelijk maakt voor het trainen van onder andere borst en schouders. Hou er wel rekening mee dat deze bank met een hoogte van 52 cm iets hoger is dan de meeste van onze andere banken. Dit is de goedkoopste verstelbare bank in ons assortiment en de afwerking en kwaliteit zijn niet zo hoogwaardig als die van onze duurdere modellen.

De ATX Multi Bench MBX-520 is binnen zijn prijscategorie de meest veelzijdige bank die je kunt krijgen. De bank heeft een rugleuning die in maar liefst 11 standen verstelbaar is, van negatief en vlak tot praktisch rechtop – ideaal om te schouderdrukken. Met de optioneel verkrijgbare accessoires kun je tevens oefeningen uitvoeren als beenstrekken (leg extensions) en beenbuigen (leg curls).

De ATX Multi Bench MBX-610 is in dezelfde prijscategorie één van de stabielste banken die er zijn. Deze bank is zwaar belastbaar tot maar liefst 500 kg. De rugleuning is eenvoudig te verstellen in negen standen, van vlak tot praktisch rechtop. Klein nadeel: je kunt deze bench niet gebruiken om decline te drukken.

De ATX Multi Bench MBX-620 is de beste bank onder de driehonderd euro en de voordeligste bank voor professionele toepassingen die je kunt krijgen. De bank misstaat natuurlijk ook niet in een serieuze homegym. De rugleuning is in maar liefst twaalf standen verstelbaar, zowel inline als decline. De ATX Multi Bench MBX-660 is de grotere broer van de MBX-620 en is in nóg meer standen verstelbaar en heeft anders dan zijn kleinere broertje ook de mogelijkheid om diverse optioneel verkrijgbare accessoires toe te voegen. Deze bank is dankzij zijn kwaliteit en veelzijdigheid één van de de meest populaire banken in ons assortiment.

De ATX Multi Bench MBX-650 is een bijzonder veelzijdige bank met diverse uitbreidingsmogelijkheden voor optioneel verkrijgbare accessoires. Het grootste pluspunt van deze bank is echter dat je deze niet hoeft te verplaatsen na het verstellen van de rugleuning; ze staat dankzij haar unieke verstelsysteem altijd in de juiste positie ten opzichte van het rack. Wanneer je de rugleuning verplaatst zal de zitting namelijk naar achteren bewegen, waardoor de bank gewoon op haar plek kan blijven staan. Dit is vooral handig voor ondiepe en compacte racks.

De ATX Warrior Multi Bench MBX-750 is een bank voor echte krijgers en is met meer dan 500 kg zwaarder belastbaar dan de banken hierboven. Dit is een zeer robuuste bank zonder veel poespas en met een aantrekkelijke prijs, waardoor dit één van de de populairste banken in ons assortiment is. Hou er wel rekening mee dat de rugleuning enkel vlak en incline – en dus niet decline – verstelbaar is. Deze bank is ook verkrijgbaar met smalle rugleuning voor meer bewegingsvrijheid en een groter bewegingsbereik. Al zullen echte powerlifters meestal de voorkeur geven aan de conventionele uitvoering met een normale rugleuning, ter ondersteuning van de schouderbladen en voor een kortere range of motion.

De ATX Multi Bench MBX-770 is een professionele bank die niet alleen tot 450 kg belastbaar is maar die ook een rugleuning heeft welke zowel incline als decline verstelbaar is. Deze bank is bovendien als enige bank in ons assortiment voorzien van voetsteunen aan de voorkant, waar je je voeten achter kunt klemmen tijdens decline bankdrukken zodat je niet zult wegglijden.

De ATX Adjustable Bench MBX-800 tot slot is de beste trainingsbank die je kunt krijgen ongeacht de prijs. Met twaalf genummerde standen kies je eenvoudig de juiste hellingshoek voor je oefeningen. De bank is zwaar belastbaar, tot maar liefst 600 kg. Om je een indicatie te geven: het wereldrecord bij de (raw) bench press staat op 325 kg. Deze bank is vooral gericht op sportscholen en is voor de meeste homegyms waarschijnlijk overkill.

Raadpleeg onze vergelijkingstabel voor vlakke banken en voor verstelbare banken om de eigenschappen en technische specificaties van alle banken gemakkelijk met elkaar te vergelijken.

Gerelateerde berichten

Gerelateerde producten

  1. ATX Multi Bench MBX-770
   ATX Multi Bench MBX-770
   € 699,00 incl. btw
  2. ATX Multi Bench MBX-660
   ATX Multi Bench MBX-660
   € 459,00 incl. btw
  3. ATX Multi Bench MBX-650
   ATX Multi Bench MBX-650
   € 499,00 incl. btw
  4. ATX Multi Bench MBX-620
   ATX Multi Bench MBX-620
   € 369,00 incl. btw
  5. ATX Flat Bench FBX-800
   ATX Flat Bench FBX-800
   € 379,00 incl. btw
  6. ATX Adjustable Bench MBX-800
   ATX Adjustable Bench MBX-800
   € 699,00 incl. btw
  7. ATX Flat Bench FBX-630
   ATX Flat Bench FBX-630
   € 269,00 incl. btw
  8. ATX Flat Bench FBX-610
   ATX Flat Bench FBX-610
   € 169,00 incl. btw
  9. ATX Multi Bench MBX-610
   ATX Multi Bench MBX-610
   € 279,00 incl. btw
  10. ATX Multi Bench MBX-520
   ATX Multi Bench MBX-520
   € 299,00 incl. btw