1. Let op: het is erg druk, houd rekening met vertragingen van circa 2 tot 3 werkdagen. Meer informatie

    Vertragingen: circa 2-3 dagen. Lees meer

  2. De nieuwe ATX App is live! Download en probeer nu

  3. Gratis verzending in Nederland vanaf € 2.500,-

  4. Onze retourtermijn is verlengd tot 30 dagen

  5. Kopersbescherming en 3 jaar garantie op onze gecertificeerde equipment

De beste manier om je halterstangen op te bergen

De beste manier om je halterstangen op te bergen

Een halterstang is onmisbaar in elke home gym. Maar een halterstang, zeker een olympische van 220 cm, neemt ook veel ruimte in beslag. Wat doe je met de halterstang als je klaar bent met je training?

De meesten zullen wel weten dat het geen goed idee is om je halterstang mét halterschijven te laten rusten op de J-hooks of noodsteunen van je power of squat rack. Ben je klaar met trainen? Haal dan altijd de halterschijven van je halterstang af – ook de lichtere.

Berg je stangen liefst horizontaal en van de grond op

De beste manier om je halterstang te bewaren, is sowieso horizontaal en van de grond. Als je de halterstang op de grond laat slingeren dan kan dat tot ongelukken leiden. Zowat de slechtste manier om je halterstang op te bergen, is door deze rechtop in een hoek te plaatsen. Dit kan, op termijn, schade veroorzaken aan de bussen of lagers die ervoor zorgen dat de uiteinden van de stang kunnen roteren. En als een verticaal opgeborgen stang onverhoopt omvalt bestaat de kans op onmiddellijke schade.

Eén stang? Geen probleem!

Als je maar één stang hebt, kun je deze gerust op de J-hooks of noodsteunen van je rack laten liggen. Maar, als je een serieuze home gym hebt, heb je mogelijk meerdere halterstangen en specialty bars, zoals een safety squat bar of cambered bar. Die kun je natuurlijk stuk voor stuk op de noodsteunen van je rack bewaren, maar zodra je gaat trainen zul je ze toch elders moeten opbergen.

Horizontale opslag

De meest efficiënte manier om je stangen horizontaal en van de grond te bewaren, is een zogenaamd gun rack voor aan je muur. Dit is de meest ruimtebesparende oplossing om je halterstangen thuis, in een kleine ruimte, op te bergen. Sportscholen zullen niet zo snel om ruimte verlegen zitten en hebben vaak meerdere stangen. Voor hen is een vrijstaand halterrek, waarin je méér halterstangen kunt opbergen, wellicht beter geschikt.

Verticale opslag

Sla je je halterstangen, om wat voor reden dan ook, liever verticaal op? Dan is ons zogenaamde cue rack voor aan de muur een interessante oplossing. Er zijn ook diverse verticale opslagsystemen verkrijgbaar. Deze systemen zijn vooral thuis erg ruimtebesparend, maar ook in sportscholen met veel halterstangen zijn ze een uitkomst. In deze systemen kun je meestal vier of vijf stangen kwijt, en met afmetingen van 35 x 35 cm respectievelijk 30 x 30 cm, nemen ze erg weinig ruimte in beslag. Er is ook een vergelijkbare standaard voor 30 mm halterstangen.

Je hebt overigens ook opbergrekken voor het opbergen van zowel halterstangen als halterschijven. Dit rek is belastbaar tot 350 kg, waardoor je hoogstwaarschijnlijk al je halterschijven netjes kunt opbergen. Voor sportscholen biedt dit zeer zwaar belastbare rek uitkomst, met plek voor tot maar liefst 800 kg aan gewichten.

Opslag aan een squat rack

Een andere handige manier om je halterstang op te bergen is door deze met behulp van een accessoire op te hangen aan je rack. Op die manier ben je vrijwel geen extra ruimte kwijt aan de opslag van je halterstang. Dit kan bijvoorbeeld met de ATX Barbell Hanger voor ATX racks uit de 500, 600, 700 en 800 serie. De Barbel Hanger is geschikt voor zowel 30 mm als 50 mm halterstangen. Een andere oplossing om de halterstang aan je rack op te bergen is de ATX Barbell Holder voor ATX racks en rigs uit de 800 serie. De Barbell Holder is enkel geschikt voor olympische halterstangen en je moet de halterstang optillen om deze in de houder te plaatsen, dus zorg ervoor dat je plafond daar hoog genoeg voor is.

Kortom: laat je halterstang nooit op de grond slingeren, plaats hem niet verticaal in een hoek en als je je stang gewoon op de afleggers of noodsteunen van je rack laat liggen, haal dan altijd de halterschijven er vanaf.

Gerelateerde berichten

Gerelateerde producten