1. Let op: het is erg druk, houd rekening met vertragingen van circa 3 tot 5 werkdagen. Meer informatie

    Vertragingen: circa 3-5 dagen. Lees meer

  2. De nieuwe ATX App is live! Download en probeer nu

  3. Gratis verzending in Nederland vanaf € 2.500,-

  4. Onze retourtermijn is verlengd tot 30 dagen

  5. Kopersbescherming en 3 jaar garantie op onze gecertificeerde equipment

Sluitingen voor je halterstang

Sluitingen voor je halterstang

Er is méér dan één type sluiting om halterschijven veilig op de halterstang te bevestigen. Lees hier wat de verschillen zijn tussen verschillende types veersluitingen.

Maar zodra je met echt serieuze gewichten in de weer gaat – en dan bedoelen we écht serieuze gewichten – dan voldoet de ‘gewone’ veersluiting niet meer. Maar niet alleen gewicht, ook het explosieve karakter van gewichtheffen en Crosstraining vraagt om een ander soort sluiting.

Wat zijn de alternatieven voor de gewone veersluiting? We zetten de opties voor je op een rijtje.

Collars/clamps

Collars (klemmen) houden halterschijven prima op hun plek en springen dankzij het sluitingsmechanisme met veiligheidsvergrendeling ook niet open bij het afwerpen van de halterstang. Ideaal voor gewichtheffen en Crosstraining. Collars kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. De ATX collars in ons assortiment zijn gemaakt van kunststof, aluminium of staal. De kunststoffen en aluminium collars ontlopen elkaar niet veel qua gewicht, met respectievelijk 380 en 375 gram per paar. De stalen collars zijn met 600 gram per paar wat zwaarder en zullen minder snel sluitkracht verliezen dan de kunststoffen en aluminium varianten.

Ringsluitingen

Ringsluitingen kom je ook nog wel eens tegen in fitnesscentra. De ringsluiting is een voordelig alternatief voor de veersluiting en werkt met een draaiknop, waarmee een schroef tegen de halterstang wordt aangedraaid. Deze wegen zo’n 400 gram per paar en zijn in principe enkel geschikt voor algemene fitnessdoeleinden. Een voordeel van dit soort ringsluitingen is dat ze ook werken op sleeves (het uiteinde van de halterstang waarop je de sluiting plaatst) die iets kleiner zijn dan 50 mm. Sommige specialty bars hebben bijvoorbeeld sleeves met een diameter van slechts 48,5 mm in plaats van 50 mm, waardoor normale veersluitingen of collars daar niet goed op blijven zitten. Onze ATX specialty bars hebben overigens allemaal een normale diameter van 50 mm.

De compressiering is een speciaal soort ringsluiting. Binnenin deze sluiting bevindt zich een stalen band en door het aandraaien van de draaiknop sluit de band zich om de stang, terwijl bij gewone ringsluitingen de draaiknop op slechts één punt op de stang drukt. Daardoor zullen compressieringen de coating van je halterstang minder snel beschadigen. Compressieringen zijn in principe sterker dan de gewone ringsluitingen of collars en hebben een erg betrouwbare sluitkracht, waardoor wij ze aanraden om te gebruiken in combinatie met olympische dumbbellstangen. Onze compressieringen wegen 1,2 kg per paar en zijn net als de normale ringsluitingen ook geschikt voor sleeves met een wat kleinere diameter van bijvoorbeeld 48,5 mm.

Wedstrijdsluitingen

Olympische wedstrijdsluitingen van 5 kg per paar zijn het summum op het gebied van sluitingen. Dankzij het geavanceerde hendelmechanisme kunnen halterschijven snel worden verwisseld, wat een must is bij wedstrijden en natuurlijk ook handig is tijdens je training. Ook deze wedstrijdsluitingen beschikken over een tweetrapssluitingsmechanisme, waarmee de sluiting eerst op de stang en daarna tegen de halterschijven wordt bevestigd, die daardoor muurvast komen te zitten. De ATX wedstrijdsluitingen zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen, namelijk klassiek met een ronde draaiknop en modern met een drie-spaaks draaiknop.

Gerelateerde berichten

Gerelateerde producten