1. Belangrijke mededeling: het is erg druk in onze winkel, houd rekening met vertragingen van circa 5 tot 7 werkdagen. Het afhalen van bestellingen is tijdelijk niet mogelijk. Meer informatie.

  Verzendvertraging: circa 5 tot 7 werkdagen. Afhalen is tijdelijk niet mogelijk. Meer informatie.

 2. Welkom in onze nieuwe webshop!

  Heb je suggesties of ben je een bug tegengekomen? Laat het ons weten.

  Laat ons weten wat je ervan vindt.

Sluitingen voor je halterstang

Sluitingen voor je halterstang

Er is méér dan één type sluiting om halterschijven veilig op de halterstang te bevestigen. Lees hier wat de verschillen zijn tussen verschillende types veersluitingen.

Maar zodra je met echt serieuze gewichten in de weer gaat – en dan bedoelen we écht serieuze gewichten – dan voldoet de ‘gewone’ veersluiting niet meer. Maar niet alleen gewicht, ook het explosieve karakter van gewichtheffen en Crosstraining vraagt om een ander soort sluiting.

Wat zijn de alternatieven voor de gewone veersluiting? We zetten de opties voor je op een rijtje.

Collars/clamps

Collars, wat letterlijk boord/kraag betekent, houden halterschijven prima op hun plek en springen dankzij het sluitingsmechanisme met veiligheidsvergrendeling ook niet open bij het afwerpen van gewichten. Ideaal voor gewichtheffen en Crosstraining. Collars kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen. De collars in ons assortiment zijn van het merk ATX en gemaakt van kunststof, aluminium of gietijzer. De kunststoffen en aluminium collars ontlopen elkaar niet veel qua gewicht, met 380 respectievelijk 375 gram per set. De gietijzeren collars zijn met 600 gram de twee wat zwaarder.

Ringsluitingen

Ringsluitingen kom je ook nog wel eens tegen in fitnesscentra. De ringsluiting is een voordelig alternatief voor de veersluiting en werkt met een draaiknop, waarmee een schroef tegen de halterstang wordt aangedraaid. Deze wegen zo’n 400 gram per paar en zijn in principe enkel geschikt voor algemene fitnessdoeleinden.

Compressieringen

De compressiering is een speciaal soort ringsluiting. Door het aandraaien van de draaiknop sluit de héle ring zich om de stang, terwijl bij ‘gewone’ ringsluitingen druk op slechts één punt wordt uitgeoefend. Ze zijn in principe sterker dan de gewone ringsluitingen en je beschadigt er de coating van je halterstang minder snel mee. Compressieringen wegen 1,2 kg per paar.

Deze chromen schroefsluitingen werken volgens hetzelfde principe, maar hebben daarbovenop een tweede sluiting die de halterschijven fixeert. Dat geldt ook voor deze spinlocksluiting, die je met twee vleugelmoeren op de stang vastzet. Het bevestigen en verwijderen ervan is daardoor wat omslachtiger. Beide soorten sluitingen wegen 5 kg per paar. Houd daar rekening mee bij het kiezen van je gewichten.

Wedstrijdsluitingen

Deze olympische wedstrijdsluitingen van 5 kg per paar zijn het summum op het gebied van sluitingen. Dankzij het geavanceerde hendelmechanisme kunnen halterschijven snel worden verwisseld, wat een must is bij wedstrijden en natuurlijk ook handig is tijdens je training. Ook deze wedstrijdsluitingen beschikken over een tweetrapssluitingsmechanisme, waarmee de sluiting eerst op de stang en daarna tegen de halterschijven wordt bevestigd, die daardoor muurvast komen te zitten.

Wat zijn jouw persoonlijke ervaringen met verschillende typen sluitingen? Welk type sluiting gebruik je thuis in je homegym? Laat het ons en onze volgers weten in een reactie!

Gerelateerde berichten
 1. Kies de juiste olympische halterstang Kies de juiste olympische halterstang Bij krachtsport is een halterstang natuurlijk onmisbaar. De belangrijkste oefeningen worden allemaal uitgevoerd met een halterstang. Welke is het beste voor jou?
 2. Standaard versus olympische halterstangen Standaard versus olympische halterstangen Wat zijn nu precies de verschillen tussen een standaard en een olympische halterstang? We zetten alle verschillen voor je op een rijtje.
 3. Zorg en onderhoud voor je halterstang Zorg en onderhoud voor je halterstang Als je een leven lang plezier wilt hebben van je halterstang, doe je er goed aan deze goed schoon te maken en te onderhouden.
 4. Alles over Specialty Bars Alles over Specialty Bars Speciale halterstangen voor speciale toepassingen. Wat zijn Specialty Bars en waarvoor dienen ze?

Gerelateerde producten

  1. Standaard Schroefsluitingen
   Standaard Schroefsluitingen
   € 3,00 incl. btw
  2. Olympische Veersluitingen
   Olympische Veersluitingen
   € 5,90 incl. btw
  3. ATX Pro Collars
   ATX Pro Collars
   € 12,90 incl. btw
  4. ATX Iron-Lock Collars
   ATX Iron-Lock Collars

   v.a. € 29,90 incl. btw

  5. ATX Aluminium Collars
   ATX Aluminium Collars

   v.a. € 19,90 incl. btw

  6. ATX Competition Collars - Classic
   ATX Competition Collars - Classic
   € 149,00 incl. btw
  7. ATX Competition Collars
   ATX Competition Collars
   € 159,00 incl. btw