1. Let op: het is erg druk, houd rekening met vertragingen van circa 2 tot 3 werkdagen. Meer informatie

    Vertragingen: circa 2-3 dagen. Lees meer

  2. De nieuwe ATX App is live! Download en probeer nu

  3. Gratis verzending in Nederland vanaf € 2.500,-

  4. Onze retourtermijn is verlengd tot 30 dagen

  5. Kopersbescherming en 3 jaar garantie op onze gecertificeerde equipment

Alles over Specialty Bars

Alles over Specialty Bars

Speciale halterstangen voor speciale toepassingen. Wat zijn Specialty Bars en waarvoor dienen ze?

Multi-grip bar

Een multi-grip bar, ook wel Swiss bar of football bar genoemd, maakt het mogelijk om verschillende neutrale en semi-neutrale grepen te hanteren over verschillende breedtes. De (semi-)neutrale greep is bij het bank- en schouderdrukken niet alleen vriendelijker voor polsen en schouders, maar verlegt ook de nadruk naar de triceps. Je kunt met de stang ook voorovergebogen halterroeien (barbell bent-over row) met een neutrale greep.

Cambered squat bar

Een cambered squat bar, of camber bar, is een gewelfde stang – camber betekent ‘welving’. Een camber squat bar verlegt het zwaartepunt bij squats naar beneden en naar voren. Daardoor wordt de nadruk van de oefening verlegd naar de hamstrings en onderrug. Je maakt van de squat in feite een oefening voor je posterior chain: de sterke spieren aan de achterkant van je lijf. Behalve voor squats is een camber squat bar ook uitstekend geschikt voor de oefening good mornings.

Er zijn ook cambered bars om te bankdrukken. Deze vergroten in feite je range of motion (ROM) en stellen je in staat je ellebogen verder naar achteren te bewegen bij de bench press.

Safety squat bar

Een safety squat bar is net als de camber squat bar gewelfd, maar heeft daarbovenop twee handgrepen voor het veilig en comfortabel uitvoeren van squats. De stang is gemakkelijker te balanceren dan een conventionele rechte stang en ontlast je schouders en ellebogen. Ideaal als je vaak en veel squat.

Trap bar

Een trap bar, of hex bar, wordt vooral gebruikt voor het doen van shrugs (voor je musculus trapezius, kortweg traps) en trap bar deadlifts. Het hex in de naam hex bar is een verwijzing naar de hexagonale (zeshoekige) vorm. Door het unieke profiel van de trap bar kun je deze aan weerszijden van je lichaam beetpakken, wat je onderrug ontlast en de focus verschuift van je hamstrings naar je quadriceps. Een trap bar is ook ideaal voor het doen van loaded carries, oftewel het aan de wandel gaan met een zwaar gewicht.

Log bar

De log bar is zo gemaakt om op een boomstam (log in het Engels) te lijken. In strongmanwedstrijden is de loglift, waarbij een (verzwaarde) boomstam boven het hoofd wordt getild, een terugkerend onderdeel. Een log bar is dus onmisbaar als je dit onderdeel wilt trainen. In principe kun je ook bankdrukken en roeien met deze stang. Kenmerkend voor deze stang is ook de dikke, neutrale greep.

Fat bar

Een fat bar, of axle bar, heeft een veel dikkere greep dan een conventionele stang. Namelijk 50 mm tegenover 28 mm normaal. Dat is net zo dik als de sleeves van een normale stang, de dikke uiteinden waar de halterschijven op passen. Daardoor is het veel lastiger om grip te krijgen op de stang en train je je gripkracht. Met een fat bar kun je haast alle oefeningen voor je bovenlichaam doen die je ook met een conventionele halterstang doet.

Hex bar

Een hex bar, of trap bar, maakt het mogelijk om oefeningen zoals deadlifts en shrugs comfortabel en effectief uit te voeren. Een hex bar is geen rechte halterstang maar deze heeft een ruitvorm waar je midden in kunt staan, met grepen aan elke zijde zodat je de bar gemakkelijk kunt vastpakken en optillen. Elke zijde van de hex bar heeft twee grepen op verschillende hoogtes en je kunt wisselen van greephoogte door de hex bar om te draaien.

Deadlift bar

Een deadlift bar is speciaal ontworpen voor zware deadlifts. Met een diameter van 27 mm en een lengte van 230 cm is deze stang dunner en langer dan gebruikelijk. Deze kleinere diameter en de grotere lengte zorgen ervoor dat de barbell meer whip (buiging) heeft. Deze extra flexibiliteit zorgt ervoor dat de gewichten pas vanaf een hoger punt van de grond komen en er in theorie meer gewicht getild kan worden.

Niet te verwarren met de normale deadlift bar is de sumo deadlift bar, welke speciaal ontworpen is voor het doen van sumo deadlifts: deadlifts met een brede voetstand, of sumo stance. De stang heeft enkel knurling in het midden van de stang waar je deze vastgrijpt en verder is deze helemaal glad, zodat je je schenen niet openhaalt bij het uitvoeren van sumo deadlifts. In plaats daarvan glijdt de stang soepel langs je schenen of kleding omhoog.

Squat bar

Een squat bar is speciaal ontworpen voor zware squats. Deze stang is extra dik met een diameter van maar liefst 32 mm, waardoor deze erg stijf om zo min mogelijk te buigen wanneer deze beladen is met zware gewichten. De stang is ook een stuk langer dan gebruikelijk, namelijk 240 cm in plaats van 220 cm. Hierdoor heeftde stang een grotere greepbreedte/binnenmaat zodat je deze breder dan gebruikelijk kunt vastpakken, terwijl de sleeves voldoende laadruimte behouden om de stang zwaar te beladen. De stang is over de gehele lengte voorzien van knurling, voor een optimale grip als de stang op je rug ligt.

Gerelateerde berichten

Gerelateerde producten