1. Belangrijke mededeling: het is erg druk in onze winkel, houd rekening met vertragingen van circa 3 tot 5 werkdagen. Het afhalen van bestellingen is tijdelijk niet mogelijk. Meer informatie.

  Verzendvertraging: circa 3 tot 5 werkdagen. Afhalen is tijdelijk niet mogelijk. Meer informatie.

 2. Gratis verzending vanaf € 2.500,-. Meer informatie.

 3. Onze retourtermijn is nu verruimd naar 30 dagen. Meer informatie.

Alles over Specialty Bars

Alles over Specialty Bars

Speciale halterstangen voor speciale toepassingen. Wat zijn Specialty Bars en waarvoor dienen ze?

Multi-grip bar

Een multi-grip bar, ook wel Swiss bar of football bar genoemd, maakt het mogelijk om verschillende neutrale en semi-neutrale grepen te hanteren over verschillende breedtes. De (semi-)neutrale greep is bij het bank- en schouderdrukken niet alleen vriendelijker voor polsen en schouders, maar verlegt ook de nadruk naar de triceps. Je kunt met de stang ook voorovergebogen halterroeien (barbell bent-over row) met een neutrale greep.

Cambered squat bar

Een cambered squat bar, of camber bar, is een gewelfde stang – camber betekent ‘welving’. Een camber squat bar verlegt het zwaartepunt bij squats naar beneden en naar voren. Daardoor wordt de nadruk van de oefening verlegd naar de hamstrings en onderrug. Je maakt van de squat in feite een oefening voor je posterior chain: de sterke spieren aan de achterkant van je lijf. Behalve voor squats is een camber squat bar ook uitstekend geschikt voor de oefening good mornings.

Er zijn ook cambered bars om te bankdrukken. Deze vergroten in feite je range of motion (ROM) en stellen je in staat je ellebogen verder naar achteren te bewegen bij de bench press.

Safety squat bar

Een safety squat bar is net als de camber squat bar gewelfd, maar heeft daarbovenop twee handgrepen voor het veilig en comfortabel uitvoeren van squats. De stang is gemakkelijker te balanceren dan een conventionele rechte stang en ontlast je schouders en ellebogen. Ideaal als je vaak en veel squat.

Trap bar

Een trap bar, of hex bar, wordt vooral gebruikt voor het doen van shrugs (voor je musculus trapezius, kortweg traps) en trap bar deadlifts. Het hex in de naam hex bar is een verwijzing naar de hexagonale (zeshoekige) vorm. Door het unieke profiel van de trap bar kun je deze aan weerszijden van je lichaam beetpakken, wat je onderrug ontlast en de focus verschuift van je hamstrings naar je quadriceps. Een trap bar is ook ideaal voor het doen van loaded carries, oftewel het aan de wandel gaan met een zwaar gewicht.

Log bar

De log bar is zo gemaakt om op een boomstam (log in het Engels) te lijken. In strongmanwedstrijden is de loglift, waarbij een (verzwaarde) boomstam boven het hoofd wordt getild, een terugkerend onderdeel. Een log bar is dus onmisbaar als je dit onderdeel wilt trainen. In principe kun je ook bankdrukken en roeien met deze stang. Kenmerkend voor deze stang is ook de dikke, neutrale greep.

Fat bar

Een fat bar, of axle bar, heeft een veel dikkere greep dan een conventionele stang. Namelijk 50 mm tegenover 28 mm normaal. Dat is net zo dik als de sleeves van een normale stang, de dikke uiteinden waar de halterschijven op passen. Daardoor is het veel lastiger om grip te krijgen op de stang en train je je gripkracht. Met een fat bar kun je haast alle oefeningen voor je bovenlichaam doen die je ook met een conventionele halterstang doet.

Sumo deadlift bar

Een sumo deadlift bar is speciaal ontworpen voor het doen van sumo deadlifts: deadlifts met een brede voetstand, of sumo stance. De stang heeft enkel een center knurl voor een betere grip en gladde uiteinden, zodat je je schenen niet openhaalt bij het doen van sumo deadlifts. In plaats daarvan glijdt de stang langs je schenen of kleding omhoog.

Gerelateerde berichten
 1. Kies de juiste olympische halterstang Kies de juiste olympische halterstang Bij krachtsport is een halterstang natuurlijk onmisbaar. De belangrijkste oefeningen worden allemaal uitgevoerd met een halterstang. Welke is het beste voor jou?
 2. Standaard versus olympische halterstangen Standaard versus olympische halterstangen Wat zijn nu precies de verschillen tussen een standaard en een olympische halterstang? We zetten alle verschillen voor je op een rijtje.
 3. Zorg en onderhoud voor je halterstang Zorg en onderhoud voor je halterstang Als je een leven lang plezier wilt hebben van je halterstang, doe je er goed aan deze goed schoon te maken en te onderhouden.
 4. Sluitingen voor je halterstang Sluitingen voor je halterstang Er is méér dan één type sluiting om halterschijven veilig op de halterstang te bevestigen. Lees hier wat de verschillen zijn tussen verschillende types veersluitingen.

Gerelateerde producten

  1. ATX Multi Grip Bar
   ATX Multi Grip Bar
   € 159,00
  2. Olympische Hex Bar zwart (B-kwaliteit)
   Olympische Hex Bar zwart (B-kwaliteit)
   Speciale prijs € 98,00 Normale prijs € 129,00
  3. ATX Fat Bar
   ATX Fat Bar
   € 125,00
  4. ATX Log Bar 250
   ATX Log Bar 250
   € 489,00
  5. ATX Hex Bar XL
   ATX Hex Bar XL
   € 265,00
  6. ATX Buffalo Bar
   ATX Buffalo Bar
   Speciale prijs € 349,00 Normale prijs € 465,00