1. Let op: het is erg druk, houd rekening met vertragingen van circa 2 tot 3 werkdagen. Meer informatie

    Vertragingen: circa 2-3 dagen. Lees meer

  2. De nieuwe ATX App is live! Download en probeer nu

  3. Gratis verzending in Nederland vanaf € 2.500,-

  4. Onze retourtermijn is verlengd tot 30 dagen

  5. Kopersbescherming en 3 jaar garantie op onze gecertificeerde equipment

Thuis sporten in je eigen homegym

Thuis sporten in je eigen homegym

Hoe richt je een goede homegym in? Wat is essentieel en wat optioneel? Wij helpen je op weg!

Allereerst heb je natuurlijk ruimte nodig. Denk aan je kelder, zolder, garage, schuur of een onbenutte slaapkamer. Denk eraan dat de ruimte niet alleen groot genoeg moet zijn om je apparatuur te herbergen (een olympische halterstang is 220 cm breed), maar ook om je oefeningen goed te kunnen uitvoeren. Staand schouderdrukken bijvoorbeeld lukt niet in een ruimte met een laag plafond. Denk ook aan de belastbaarheid van je vloer!

Je kunt het jezelf makkelijk maken en een multistation kopen, maar dat is eigenlijk niet wat we bedoelen met het inrichten van een homegym.

(Olympische) halterstang

Het allereerste dat je nodig hebt, is een halterstang – barbell in het Engels, of kortweg bar. Bezuinig hier als serieuze krachtsporter niet op. Een goede halterstang gaat bij individueel gebruik praktisch een leven lang mee en maakt écht een verschil in je training. Ze ligt lekkerder in de hand, is prettig in gebruik en is veerkrachtig. Daardoor verbuigt ze niet permanent bij zware belasting.

Welke halterstang voor jou geschikt is, hangt af van de oefeningen waarvoor je de stang hoofdzakelijk wilt gebruiken. Kies liever voor een hoogwaardige olympische halterstang dan voor een goedkopere standaard halterstang. Een olympische halterstang heeft een lengte van 220 cm, weegt 20 kg, heeft een greepdikte van circa 28 mm en sleeves van 50 mm.

In deze blogpost leggen wij uit hoe je de juiste olympische halterstang kiest.

Halterschijven

Naast een halterstang heb je natuurlijk ook voldoende gewicht nodig, in de vorm van halterschijven. Hoeveel gewicht je nodig hebt, hangt natuurlijk af van je kracht- en trainingsniveau. Een absolute beginner kan met 100-120 kg even vooruit. Een beetje gevorderde heeft al snel 160 kg nodig bij oefeningen als de squat en deadlift.

De voordeligste halterschijven zijn gemaakt van gietijzer. Er zijn ook halterschijven met een rubber coating voor geluiddemping en het beschermen van je vloer. Kunststof halterschijven bieden min of meer dezelfde voordelen en zijn geschikt voor extremere toepassingen.

Ben je van plan de gewichten af te werpen? Dan heb je bumper plates nodig in combinatie met een geschikte ondergrond. De serieuze powerlifter heeft baat bij speciale powerlifting plates. Die zijn extra dun, waardoor er meer schijven op de stang passen en je met zwaardere gewichten kunt trainen.

Tussen verschillende halterschijven zitten grote prijs- en kwaliteitsverschillen. De verschillen zitten onder andere in de boring en gewichtstolerantie/-afwijking. De betere halterschijven beschikken over een precisieboring, waardoor ze nauw aansluiten op de halterstang en niet kletteren bij gebruik. Het daadwerkelijke gewicht wijkt ook minimaal af van het opgegeven gewicht, waardoor je zeker weet met wat voor gewichten je traint. Wil je meer weten over onze halterschijven? Lees dan deze blogpost.

In plaats van een losse halterstang plus halterschijven kun je ook een complete halterset aanschaffen.

Power rack of squat rack

Met alleen een halterstang en halterschijven kun je natuurlijk maar zóveel oefeningen doen. Een rack voegt daar een arsenaal aan oefeningen aan toe. Je kunt kiezen voor een power rack, half rack, squat rack of haltersteunen. Welk soort rack voor jou geschik is, hangt onder andere af van de eisen die je stelt op het gebied van functionaliteit, belastbaarheid en stabiliteit. Natuurlijk speelt ook budget een rol. Sommige mensen verkiezen een Smith-machine, met een gefixeerde halterstang, boven de combinatie van een rack met losse halterstang.

In deze blogpost lees je alles over de verschillende power racks die wij aanbieden en waar je op moet letten wanneer je van plan bent een power rack te kopen.

Trainingsbank

Door een losse trainingsbank aan je homegym toe te voegen, kun je de ‘king of upper-body exercises’ doen: de bench press (bankdrukken). Kies je voor een bankje met verstelbare rugleuning, daar komen daar oefeningen als de incline press (schuindrukken) en seated shoulder press (zittend schouderdrukken) bij.

Lees in deze blogpost welke trainingsbank het beste geschikt is voor jouw toepassingen.

Rubbermatten of rubbertegels

Last but not least is het verstandig om je homegym te voorzien van een sportvloer, zoals rubber matten of rubber tegels. Dit ter bescherming van je vloer en trainingsmateriaal, met name je halterschijven. Als je gaat deadliften of van plan bent gewichten af te werpen, is een beschermende ondergrond een must.

Een halterstang, halterschijven, rack, trainingsbank en goede ondergrond: de basis van elke homegym. Deze basis kun je mettertijd haast eindeloos uitbreiden of upgraden. Bijvoorbeeld met een opbergsysteem voor je halterstangen en halterschijven, extra gewicht, power bands, dumbbells, specialty bars enzovoorts.

Wil je meer weten over onze verschillende soorten sportvloeren? Lees dan deze blogpost.

Train jij thuis? Hoe ziet jouw homegym eruit? Plaats een foto op Instagram en tag ons met #atxbarbellclub

Gerelateerde berichten

Gerelateerde producten