1. Let op: het is erg druk, houd rekening met vertragingen van circa 2 tot 3 werkdagen. Meer informatie

    Vertragingen: circa 2-3 dagen. Lees meer

  2. De nieuwe ATX App is live! Download en probeer nu

  3. Gratis verzending in Nederland vanaf € 2.500,-

  4. Onze retourtermijn is verlengd tot 30 dagen

  5. Kopersbescherming en 3 jaar garantie op onze gecertificeerde equipment

Standaard versus olympische halterstangen

Standaard versus olympische halterstangen

Wat zijn nu precies de verschillen tussen een standaard en een olympische halterstang? We zetten alle verschillen voor je op een rijtje.

Diameter van de uiteinden

Het enige standaard aan een standaard halterstang, is eigenlijk de diameter van de uiteinden, ook wel schijfopname genoemd. Die bedraagt 30 mm, wat de stang uitsluitend geschikt maakt voor halterschijven met een boring van 31 mm. Een olympische halterstang daarentegen heeft een schijfopname van 50 mm doorsnede en is geschikt voor olympische halterschijven met een boring van 51 mm.

Lengte en gewicht

De lengte van een standaard halterstang varieert tussen circa 150 tot 200 cm en het gewicht ligt ergens tussen de 8 en 11 kilogram. Een olympische halterstang echter meet in principe altijd 220 cm en weegt standaard 20 kg, met een minimale afwijking. Er bestaan echter ook kortere en lichtere olympische halterstangen, mocht een normale olympische halterstang bijvoorbeeld te lang zijn voor jouw trainingsruimte.

Greepdikte en belastbaarheid

De greep van een standaard halterstang is doorgaans minstens een hele millimeter dikker dan bij een olympische halterstang. In feite om een mindere kwaliteit staal te verbloemen. Olympische halterstangen zijn gemaakt van hoogwaardig veerstaal en bereiken met een kleinere doorsnede een veel hogere belastbaarheid en treksterkte. De meeste krachtsporters geven de voorkeur aan een iets dunnere stang, voor een betere grip. Een dunnere stang is ook veerkrachtiger dan een dikkere. Een olympische halterstang is in combinatie met de juiste halterschijven (namelijk bumper plates) ook geschikt om af te werpen op de juiste ondergrond.

Wel of geen lagering

Een van de belangrijkste verschillen tussen een standaard en olympische halterstang is dat een standaard halterstang geen gelagerde uiteinden heeft. Een olympische halterstang beschikt wel over gelagerde uiteinden, genaamd sleeves. Dat wil zeggen dat de dikkere uiteinden van de stang waarop je de halterschijven laadt, onafhankelijk van het greepdeel van de stang kunnen roteren. Dat is met name belangrijk bij dynamische oefeningen als snatches en cleans, onderdeel van het olympisch gewichtheffen en Crosstraining. Voer je dit soort oefeningen met een standaard halterstang uit, dan ligt een polsblessure op de loer.

De kwaliteit van de knurling

De knurling, het grove geribbelde deel van de stang, is bij een olympische halterstang een stuk fijner afgewerkt dan bij een standaard halterstang. De betere knurling van olympische halterstangen zorgt voor een veel betere grip. Dat is met name van belang als je zwaarder gaat trainen, omdat je dan een goede grip nodig hebt om de zware gewichten langer te kunnen vasthouden.

Tot slot

Een belangrijk verschil tussen een standaard en olympische halterstang tot slot is de prijs – het gevolg van het (enorme) kwaliteitsverschil. Voor de beginnende krachtsporter kan het verleidelijk zijn om, voor een fractie van de prijs van een olympische halterstang, een standaard halterstang te kopen. Maar vergeet niet dat een halterstang hét belangrijkste attribuut in je homegym is.

Als je ook maar een beetje ambitieus bent op krachtsportgebied, of al serieus aan krachtsport doet, is een olympische halterstang eerste keus. Een olympische halterstang gaat praktisch een leven lang mee en is comfortabeler en veiliger in gebruik. Daardoor verklein je de kans op blessures. Ook werkt een olympische halterstang een goede techniek in de hand.

Mocht je toch de voorkeur geven aan een standaard halterstang, overweeg dan de ATX Professional Bar. Dit is de eerste en enige professionele 30 mm halterstang ter wereld. Deze halterstang is gemaakt van hoge kwaliteit staal en heeft een hoogwaardige afwerking, waardoor deze geschikt is voor extreem zware en intensieve trainingen. De ATX Professional Bar is een stuk duurder dan normale, goedkope 30 mm halterstangen maar het kwaliteitsverschil is enorm.

In deze blogpost helpen we je verder met het kiezen van de juiste olympische halterstang.

Gerelateerde berichten

Gerelateerde producten