1. Let op: het is erg druk, houd rekening met vertragingen van circa 2 tot 3 werkdagen. Meer informatie

    Vertragingen: circa 2-3 dagen. Lees meer

  2. De nieuwe ATX App is live! Download en probeer nu

  3. Gratis verzending in Nederland vanaf € 2.500,-

  4. Onze retourtermijn is verlengd tot 30 dagen

  5. Kopersbescherming en 3 jaar garantie op onze gecertificeerde equipment

Zorg en onderhoud voor je halterstang

Zorg en onderhoud voor je halterstang

Als je een leven lang plezier wilt hebben van je halterstang, doe je er goed aan deze goed schoon te maken en te onderhouden.

Schoonmaken halterstang

Het gedeelte van de halterstang dat je dient schoon te maken, is de knurling. Dat is het ruwe geribbelde gedeelte waar je de stang normaal beetpakt. Tussen deze ribbels kan zich gemakkelijk vuil nestelen, zoals huidresten en magnesiumpoeder. Deze resten kun je verwijderen met een nylon borstel. Gebruik nooit een staalborstel, omdat deze de coating van je kostbare stang onherstelbaar kan beschadigen.

Magnesiumpoeder, vaak gebruikt door gewichtheffers en powerlifters, kun je het beste na elke training verwijderen. Magnesium neemt namelijk vocht op – zweet, maar ook vocht uit de lucht – en daardoor gaat de stang sneller roesten. Als je halterstang lang niet is schoongemaakt, kun je een mild afwasmiddel gebruiken om vuilresten los te weken. Droog de stang daarna goed af met een schone (thee)doek.

Onderhoud halterstang

Halterstangen met een aangebrachte coating (meestal chroom) zijn goed bestand tegen roestvorming (corrosie) en hoef je amper te onderhouden. In dit geval volstaat het om de knurling zo af en toe schoon te maken en de stang in te wrijven met wat olie.

Halterstangen met een zwartoxide finishing, zoals de ATX Ram Bar, zijn onderhoudsintensiever. Deze afwerking is in feite geen deklaag die tijdens het productieproces is aangebracht, maar een reactie van het staal op blootstelling aan de lucht. Geen coating betekent een beter handcontact met de stang, maar ook een beperkte bescherming tegen roest. Om dit soort stangen in topconditie te houden, moeten ze regelmatig worden onderhouden. Dat wil zeggen schoongemaakt en ingewreven met olie. Niettemin zal dit type stang gaandeweg waarschijnlijk lichtelijk verkleuren en een zogenaamde patina ontwikkelen – een doffe oxidatielaag die je vaak op staal ziet. Dit is volkomen natuurlijk en gaat absoluut niet ten koste van de kwaliteit van de stang, die – mits goed onderhouden – praktisch een leven lang meegaat.

Halterstangen van blank staal, zoals de ATX XTP Power Bar - Bare Steel, hebben helemaal geen coating en vereisen vanzelfsprekend goed onderhoud. Behandel dit soort halterstangen regelmatig met olie voor een mooie patina look.

Sleeves en lagers

Tot nu toe hebben we enkel het onderhoud van het greepgedeelte van de halterstang gehad, niet over de schijfopname: de zogenaamde sleeves aan de uiteinden van de stang. Bij olympische halterstangen zijn deze voorzien van lagerbussen, kogellagers of naaldlagers, waardoor de sleeves roteren.

De meeste halterstangen beschikken over zelfsmerende lagers. Toch is het nodig deze zo nu en dan opnieuw te smeren. Als je thuis traint, zal dit pas na enkele jaren van gebruik zijn. In de gemiddelde sportschool of PT-studio dient een halterstang ongeveer elk half jaar te worden gesmeerd. Hiervoor kun je een smeermiddel gebruiken, zoals een niet-reinigende olie of smeervet, soms ook kogellagervet genoemd. Gebruik wel altijd hetzelfde smeermiddel als origineel is gebruikt!

Aanbevolen onderhoudsproducten

Speciaal voor het onderhoud van halterstangen hebben wij een halterstang onderhoudsset. Deze onderhoudsset bestaat uit een borstel met nylon haren – die de coating van je halterstang niet zal beschadigen – en speciale ATX Barbell Oil om de halterstang te reinigen en te beschermen voor roestvorming. In deze video laat de bekende krachtcoach Mark Rippetoe (‘Rip’ voor intimi) zien hoe je deze olie ook kunt gebruiken voor het smeren van van je halterstang. Mark Rippetoe is bekend als auteur van het boek Starting Strength: Basic Barbell Training, dat in de boekenkast van élke (beginnend) krachtsporter thuishoort.

Gerelateerde berichten

Gerelateerde producten