1. Belangrijke mededeling: het is erg druk in onze winkel, houd rekening met vertragingen van circa 5 tot 7 werkdagen. Het afhalen van bestellingen is tijdelijk niet mogelijk. Meer informatie.

  Verzendvertraging: circa 5 tot 7 werkdagen. Afhalen is tijdelijk niet mogelijk. Meer informatie.

 2. Welkom in onze nieuwe webshop!

  Heb je suggesties of ben je een bug tegengekomen? Laat het ons weten.

  Laat ons weten wat je ervan vindt.

Zorg en onderhoud voor je halterstang

Zorg en onderhoud voor je halterstang

Als je een leven lang plezier wilt hebben van je halterstang, doe je er goed aan deze goed schoon te maken en te onderhouden.

Schoonmaken halterstang

Het gedeelte van de halterstang dat je dient schoon te maken, is de knurling. Dat is het ruwe geribbelde gedeelte waar je de stang normaal beetpakt. Tussen deze ribbels kan zich gemakkelijk vuil nestelen, zoals huidresten en magnesiumpoeder. Deze resten kun je verwijderen met een nylon borstel. Gebruik nooit een staalborstel, omdat deze de coating van je kostbare stang onherstelbaar kan beschadigen.

Magnesiumpoeder, vaak gebruikt door gewichtheffers en powerlifters, kun je het beste na elke training verwijderen. Magnesium neemt namelijk vocht op – zweet, maar ook vocht uit de lucht – en daardoor gaat de stang sneller roesten. Als je halterstang lang niet is schoongemaakt, kun je een mild afwasmiddel gebruiken om vuilresten los te weken. Droog de stang daarna goed af met een schone (thee)doek.

Onderhoud halterstang

Halterstangen met een aangebrachte coating (meestal chroom) zijn goed bestand tegen roestvorming (corrosie) en hoef je amper te onderhouden. In dit geval volstaat het om de knurling zo af en toe schoon te maken en de stang in te wrijven met wat olie.

Halterstangen met een zwartoxide finishing, zoals de ATX Ram Bar, zijn onderhoudsintensiever. Deze afwerking is in feite geen deklaag die tijdens het productieproces is aangebracht, maar een reactie van het staal op blootstelling aan de lucht. Geen coating betekent een beter handcontact met de stang, maar ook een beperkte bescherming tegen roestvorming. Om dit soort stangen in topconditie te houden, moeten ze regelmatig worden onderhouden. Dat wil zeggen schoongemaakt en ingewreven met olie. Niettemin zal dit type stang gaandeweg waarschijnlijk lichtelijk verkleuren en een zogenaamde patina ontwikkelen – een doffe oxidatielaag die je vaak op staal ziet. Dit is volkomen natuurlijk en gaat absoluut niet ten koste van de kwaliteit van de stang, die – mits goed onderhouden – praktisch een leven lang meegaat.

Sleeves en lagers

Tot nu toe hebben we enkel het onderhoud van het greepgedeelte van de halterstang gehad, niet over de schijfopname: de zogenaamde sleeves aan de uiteinden van de stang. Bij olympische halterstangen zijn deze voorzien van lagerbussen, kogellagers of naaldlagers, waardoor de sleeves roteren.

De meeste halterstangen beschikken over zelfsmerende lagers. Toch is het nodig deze zo nu en dan opnieuw te smeren. Als je thuis traint, zal dit pas na enkele jaren van gebruik zijn. In de gemiddelde sportschool of PT-studio dient een halterstang ongeveer elk half jaar te worden gesmeerd. Hiervoor kun je een smeermiddel gebruiken, zoals een niet-reinigende olie of smeervet, soms ook kogellagervet genoemd. Gebruik wel altijd hetzelfde smeermiddel als origineel is gebruikt!

Aanbevolen onderhoudsproducten

Speciaal voor het onderhoud van halterstangen hebben wij een halterstang onderhoudsset. Deze onderhoudsset bestaat uit een borstel met nylon haren – die de coating van je halterstang niet zal beschadigen – en speciale ATX Barbell Oil om de halterstang te reinigen en te beschermen voor roestvorming. In deze video laat de bekende krachtcoach Mark Rippetoe (‘Rip’ voor intimi) zien hoe je deze olie ook kunt gebruiken voor het smeren van van je halterstang. Mark Rippetoe is bekend als auteur van het boek Starting Strength: Basic Barbell Training, dat in de boekenkast van élke (beginnend) krachtsporter thuishoort.

Gerelateerde berichten
 1. Kies de juiste olympische halterstang Kies de juiste olympische halterstang Bij krachtsport is een halterstang natuurlijk onmisbaar. De belangrijkste oefeningen worden allemaal uitgevoerd met een halterstang. Welke is het beste voor jou?
 2. Standaard versus olympische halterstangen Standaard versus olympische halterstangen Wat zijn nu precies de verschillen tussen een standaard en een olympische halterstang? We zetten alle verschillen voor je op een rijtje.
 3. Sluitingen voor je halterstang Sluitingen voor je halterstang Er is méér dan één type sluiting om halterschijven veilig op de halterstang te bevestigen. Lees hier wat de verschillen zijn tussen verschillende types veersluitingen.
 4. Alles over Specialty Bars Alles over Specialty Bars Speciale halterstangen voor speciale toepassingen. Wat zijn Specialty Bars en waarvoor dienen ze?

Gerelateerde producten

  1. Halterstang Onderhoudsset
   Halterstang Onderhoudsset

   v.a. € 4,90 incl. btw